Otroška očala

otroška očala

Ne glede na to ali gre za tablice, računalnike ali domačo nalogo, današnji otroci se vse bolj osredotočajo le na stvari, ki so neposredno pred njimi, namesto, da bi preživljali čas tudi na prostem. To vedenje vodi do tega, da vedno več otrok razvije miopijo – znano tudi kot kratkovidnost. Do leta 2020 je bila že več kot ena tretjina svetovnega prebivalstva kratkovidna. To pomeni, da se je v samo dveh desetletjih, število močno povečalo.

Strokovnjaki pri Rodenstocku so razvili rešitev: Rodenstock MyCon. Ta korekcijska stekla za otroke, so natančno oblikovana za korekcijo kratkovidnosti, zagotavljanje ostrega vida in preprečevanje oziroma nadzor napredovanja kratkovidnosti.

  • Če je starš kratkoviden, je tveganje za razvoj kratkovidnosti pri otroku povečano. Če sta kratkovidna oba starša, se tveganje poveča na 35 do 60 %.
  • Kratkovidnost pri otrocih, katerih starši so kratkovidni, ponavadi napreduje hitreje kot sicer. Tudi kadar je kratkoviden samo en starš, je povprečno povečanje kratkovidnosti v 5-letnem obdobju, nekoliko več kot 2 dioptriji.
  • Nadzor kratkovidnosti v otroštvu, dolgoročno prispeva k bolj zdravim očem, saj znatno zmanjša tveganje za razvoj očesnih bolezni v odrasli dobi.

Kaj se skriva za MyCon stekli?

Kratkovidnost je posledica nekoliko predolgega očesa. Običajna enožariščna stekla lahko korigirajo kratkovidnost, vendar niso zasnovana za njen nadzor in upočasnitev napredovanja. Celo nasprotno, pri navadnih enožariščnih steklih, svetloba pade tudi za mrežnico, čemur se otrokove oči skušajo prilagoditi in se posledično še podaljšujejo. To pa povzroči poslabšanje kratkovidnosti.

Pri steklih MyCon je svetloba razpršena tako, da zadene območje pred mrežnico in ne za njo. To upočasni raztezanje oči. Območja, ki nadzirajo napredovanje kratkovidnosti, se v steklih MyCon nahajajo ob straneh. To zagotavlja, da je ostrina vida zgoraj in spodaj nemotena.